Често задавани въпроси

Посещение на наш магазин - как протича?

След като вече имате рецепта от оптометричен тест, наш квалифициран оптик ще ви помогне да изберете нова диоптрична рамка или слънчеви очила, а също така ще ви посъветва за различните видове стъкла. За ваше улеснение цените на нашите очила са ПАКЕТНИ и включват: диоптрична рамка, диоптрични стъкла, изработка, калъф и микрофибърна кърпичка.

След това, оптикът внимателно ще вземе необходимите мерки, за да се увери, че стъклата ще бъдат монтирани правилно. Вземането на мерките отнема няколко минути и се извършва със специализирана апаратура. Точното центриране на диоптричните стъкла е ключово за вашия комфорт и доброто зрение.

Оптикът вече може да изпрати очилата, заедно с рецептата и измерванията, към работилницата ни, където ще монтират вашите стъкла. Ще ви определим дата, на която очилата ще са готови и можете да дойдете, за да ги получите. Обикновено това отнема от 1 до 5 работни дни, но ако стъклата ви са поръчкови и се изработват специално за вас, срокът е около 10 работни дни.

При получаването на очилата, ще имате възможност да ги пробвате, за да се уверите, че се чувствате комфортно и виждате добре. Оптикът ще ви обясни как да се грижите се очилата си и ще ви информира за безплатните услуги и отстъпки, които можете да използвате в бъдеще.

Колко струват очилата?

Купуването на очила в оптики Юниглас е лесно и приятно, а цените са ясни и разбираеми. Диоптричните рамки се предлагат в 6 ПАКЕТНИ цени: 35лв., 55лв., 75лв., 99лв., 125лв. и 159лв. и включват: 

 • диоптрична рамка
 • диоптрични стъкла
 • изработка
 • калъф
 • микрофибърна кърпичка

Диоптричните стъкла, които са включени в пакетните цени се поддържат на склад и са еднофокусни - т.е. за близко или за далечно зрение.

За хора със специфични проблеми със зрението, чиито диоптри са извън складовата наличност, се препоръчва поръчка на лещите в RX-лаборатория във Франция или Италия, като се отчита индивидуалното отклонение в зрението и се компенсира със стъкла, специално произведени за конкретния човек. Цените на тези стъкла са по каталог.

При покупка на маркова диоптрична рамка получавате ваучер на стойност 100лв., с който можете да си закупите качествени стъкла или друг продукт от оптиката - слънчеви очила, втори чифт диоптрични очила и други.

Кои очила са подходящи за деца?

Ето няколко от характеристиките, за които трябва да следите при избор на детска рамка:

1. Здрава конструкция

Това означава без рамки тип глазант или корда (рамки, които нямат метална или пластмасова част около стъклата) и без рамки от тънък метал. Те ще се счупят.

2. Гъвкави шарнири

Шарнирът е частта, в която дръжките се свързват с предната част на очилата.

Децата огъват очилата си по начини, на които и йога би завидял. Шарнир с пружина би помогнал в тези случаи. Той позволява на дръжката да се огъне повече от вертикално положение.

3. Стъкла от материалите TRIVEX или 1.6

Това е извън темата на тази статия, но важността на здравите стъкла при децата не е за подценяване.

Кои очила са подходящи за възрастни хора?

Само едно нещо е важно при избора на рамка за възрастни хора: нейното тегло!  Кожата на възрастните хора е доста по-тънка от тази на другите. Често това води до дълбоки червени петна на мястото, на което наносниците лягат върху носа. Изберете рамка от титан или микрокристален полимер (Swissflex) или просто се свържете с наш оптик за съвет.

Колко често трябва да си правя очен преглед?

За повечето хора е препоръчително да си правят оптометричен тест веднъж на всеки 2 години. През този период обикновено може да има промяна в диоптъра ви. При специфични очни състояния вашият лекар или оптометрист ще ви препоръча по-чести прегледи.

Как да се грижа за очилата си?

Ако спазвате тези правила, можете значително да удължите живота на очилата си:

 • Не почиствайте оптическите стъкла на сухо
 • Използвайте специализирани почистващи препарати или хладка вода и сапун
 • Не почиствайте с органични разтворители, препарати за почистване на прозорци, прах за пране - те ще увредят защитните покрития на очилата ви
 • Пазете стъклата от лак и други препарати за коса
 • Не почиствайте с грапави кърпи. Използвайте бърсалки от микрофибър или салфетки за еднократна употреба
 • Не притискайте стъклата при почистване, за да не надраскате покритията
 • Пазете очилата от удар, надраскване и висока температура
 • Не оставяйте очилата върху арматурното табло на колата, където температурата е много висока и поврежда органичните стъкла
 • Сваляйте очилата си само напред с две ръце и не ги оставяйте легнали върху стъклата

Как да разчета рецептата си?

След извършване на преглед, вашият оптометрист или очен лекар ще ви даде рецепта. На нея са написани диоптрите, с които ще се чувствате най-комфортно и ще виждате най-добре.

Какво означават думите и цифрите от рецептата?

SPH (Sphere) - ако има изписан знак "+" в това поле, то вие сте далекоглед и имате затруднение да виждате ясно на близки разстояния. Ако знакът е "-", то вие сте късоглед и ще ви е трудно да виждате на далече без очила. Цифрата може да е много малка, например "+0.25", или много голяма "+7.00". Колкото по-високо е числото, толкова по-силни диоптри трябва да са стъклата. В някои случаи това може да повлияе и на избора ви на рамка.

CYL (Cylinder) - това означава, че имате астигматизъм, който се причинява от неправилна форма на роговицата. Ако няма изписана цифра в това поле, вие нямате астигматизъм и окото ви е с идеална сферична форма, като футболна топка. По-високи цифри, например като "-3.00", означават че окото ви е с доста овална форма.

AXIS - това е посоката на астигматизма, измерена в градуси. Тази цифра не влияе на качеството на зрението ви, но е нужна за правилното изработване на очилата в работилницата.

ADD - ако сте на възраст над 40 години, може да имате записана цифра в това поле. Тя показва нужната допълнителна корекция за гледане на близки разстояния. Ако полето ADD е попълнено, то вие имате нужда от различни диоптри за близко и за далечно разстояние. Препоръчително е да носите очила тип "прогресив" или "бифокал".

PD - това е точното разстояние в милиметри от средата на едната Ви зеница до средата на другата. Това разстояние се използва при монтажа на стъклата, защото то определя къде да се постави оптическия им център.